Kino Velenje

Kino Velenje

Prva velenjska kinodvorana je bila ob robu Sončnega parka s prostovoljnim delom zgrajena leta 1948, v njej pa so ob odprtju zavrteli prvi slovenski igrani celovečerni film, Na svoji zemlji. Skozi leta razvoja modernega mladega mesta se je kinematografska dejavnost krepila in desetletja v kino privabljala številne generacije meščank in meščanov. Ob škalskem jezeru je nekdaj zelo uspešno deloval Letni kino, z razvojem mesta pa se je prikazovanje filmov preselilo tudi v dom kulture ter kasneje v sodobni kinodvorani Hotela Paka, kjer velenjski kino živi danes. Kino Velenje deluje pod okriljem Festivala Velenje in predstavlja osrednji steber filmske kulture širšega območja, s svojim raznolikim in celovitim rednim programom pa skozi vse leto privablja filmsko občinstvo različnih okusov.

Velenjski kinematograf je prioritetno zavezan k prikazovanju naslovov kakovostnega in umetniškega filma, ki predstavljajo več kot polovico njegovega sporeda. Ob podpori Mestne občine Velenje, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Evropskega združenja Europa Cinemas gledalcem ponuja širok spekter aktualnih in izbranih filmov, med katerimi posebno pozornost namenja nacionalni in evropski filmski produkciji. V svoji dvorani redno gosti številne slovenske filmske ustvarjalce, ki svoje nove filme na pot med občinstvo pospremijo v sproščenih pogovorih z obiskovalci. Kino Velenje je pripravil in organiziral ustanovno skupščino Art kino mreže Slovenije, v nacionalnem združenju prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma pa je aktiven akter in v tesnem sodelovanju z ostalimi kinematografi, Slovenskim filmskim centrom ter ostalimi partnerji prispeva k razvoju filmske kulture v domovini.

Velenjski kino veliko pozornost namenja programom filmske vzgoje za vse generacije. Poleg vodenih šolskih predstav vsako leto pod okriljem Pikinega festivala pripravi Pikin kino, v času šolskih počitnic pa sklope kakovostnih filmov za otroke in mladostnike. Na osrednjem prizorišču Pikinega festivala najširši slovenski javnosti približa čarobnost filmskega sveta s postavitvijo filmske četrti in improviziranega filmskega studia na prostem, kulturno vzgojni program Kinozaver pa na prve korake v filmski svet pospremi tudi vse absolvente velenjskih vrtcev. Kakovostne programe filmske vzgoje za vse generacije Kino Velenje gradi v tesnem sodelovanju z različnimi društvi in ustanovami, z izrazito pozornostjo do filmske dediščine in avdiovizualne produkcije avtorjev iz domačega okolja pa v svoj program vključuje tudi različne domoznanske filme. Filmski spored skozi vse leto bogati s tematskimi ciklusi, ki velenjskemu filmskemu občinstvu približajo tudi produkcijo študentov AGRFT, izbore filmov Animateke, programe Filmskega tedna Evrope itd. V poletnih mesecih pa Kino Velenje svojo dejavnost umesti tudi pod zvezde in za svoje občinstvo ob velenjskem domu kulture pripravi ciklus izbranih filmskih projekcij Zvezde po zvezdami, ki v prijetnem vzdušju toplih poletnih večerov v svet filma popeljejo množice gledalk in gledalcev.


Mestna ob?ina Velenje Festival Velenje Kino Velenje AV Studio
Ministrstvo za kulturo RS Europa Cinemas Art kino mre?a Slovenije EU Evropski socialni sklad